Paula Zariņa ©

Berta.me

  1. ONE AS ANOTHER

    18.09.2018 - 03.11.2018 at Careva contemporary gallery

    careva contemporary is delighted to present “one as another”, a solo exhibition of Latvian artist Paula Zariņa-Zēmane (b.1988). In this show Zariņa Zēmane explores smaller scale and much more intimate painting. Paintings created in 2018 are unique extensions of her previous series and it becomes obvious that she has plenty to explore in these zoomed in versions of her universe.


    All of the artworks at “one as another” are abstract painting, yet one can observe various strands of inspiration for the exhibited artworks. Indeed, most of them look as precious objects that are filled with light and colour, yet some remind us of abstract portraits of timeless people, others of precious stones, and yet anothers of cosmic energies. Zariņa Zēmane ties these themes organically placing her artworks in the realm of timelessness.


    Up to now Zarina Zemane’s artworks were mostly landscapes with a dividing horizon. In her own words she has described the process of creation for the works exhibited as walking through her imaginary landscapes and coming closer to the objects that are there. By deliberately yet so naturally avoiding her old paths with the horizons, instead Zarina Zemane moves closer to it and shows her latest works as a huge close- up. By working with herself like a clay, poaching and stretching, the artist almost disperses into different forms.

  2. Vilnis Vējš par izsādi - 

    Par tradīcijas un  jaunrades sarežģītajām attiecībām ļauj runāt Paulas Zariņas-Zēmanes izstāde “Viens kā otrs” (One as Another), kas līdz 3. novembrim vēl skatāma galerijā careva contemporary. Šeit priekšplānā izvirzās jautājumi, kā tieši tradīciju iespējams konstatēt, ja autore vēl joprojām pārstāv gleznotāju jaunāko paaudzi, un kā gleznotājai tomēr izdodas tajā ieviest kaut ko savu, nebijušu? Gan viens, gan otrs uzdevums Zariņas-Zēmanes izstādē atrisināts bez kādas minstināšanās, it kā tie būtu tīri teorētiski. Tomēr mazliet jau palīdz pašas autores sarūpētās priekšzināšanas. Varētu nemaz nepievērt uzmanību, ka, runājot ļoti lielos vispārinājumos, Zariņas-Zēmanes glezniecība tipoloģiski ir tuva Grūbes abstraktajai plašo žestu mākslai, kurā tomēr saskatāmas konkrēta attēlojuma aprises. Uzlūkot Paulas Zariņas-Zēmanes jaunāko izstādi kā kārtējo loku tradīcijas spirālē vairāk pamudina atmiņas par viņas līdzšinējo daiļradi, kas bijusi gana ražīga. Pilnīga taisnība izstādes anotācijai, kas atgādina, ka māksliniece kļuva pamanāma un atpazīstama ar gleznām, kuru kompozīcija bija atvasināta no ainaviskā augšdaļas–apakšdaļas pretstata. Piederība ainavas žanram ļoti tieši ļāva gleznās saskatīt tradīciju klātbūtni, pat zināmu konservatīvismu. Pēc tam autores pievēršanās arvien lielākiem formātiem uzsvēra abstraktas laukumu attiecības, izrādot to spēku. Kā nesenā intervijā man atgādināja Laris Strunke, varenās abstrakcionistu paaudzes pārstāvis (to kā apzīmējumu viņš pats gan noliedz), “katra glezna ir abstrakta, tikai, ja tā ir reālistiska, to neredz”. Tagad izstādes titula ciklā no attēlojuma palicis pavisam maz, lai gan nevar izslēgt, ka kaut kas autorei labi pazīstams. Gleznu taisnstūros atkārtojas apļveida elements, kas maigi izglaudīts uz visām pusēm. Tas nav darīts rupji tehniski, bet pielietojot autorei vien zināmus paņēmienus, kas jau tā plāno krāsas slāni ļauj skatīt kā daudzu, gluži caurspīdīgu slāņu summu. Audekli ir abstraktajai mākslai gluži netipiski maziņi. Kopā tie rada iespaidu par, es atkal atvainojos par neveiklu izteiksmi, gaistošiem iespaidiem, kas kaut kādā veidā tomēr saglabāti parādīšanai skatītājiem. Citās izstādes gleznās skaidrāk saskatāmas atsauces uz portreta žanru, kas turpina uzturēt spriedzi starp pazīstamo un jaunieviesto. Paula Zariņa-Zēmane atgādina, ka ne glezniecības vēsture, ne šodiena nav iekļaujamas mākslā kā teorētiski dotie lielumi, bet karu reizi aktualizējas ilgstošā praksē, māksliniekam soli pa solim sekojot saviem impulsiem.

    Vilnis Vējš

    https://arterritory.com/lv///23004-izveleties_tradiciju